Het Perfecte Plakje: Alles over kaasschaven en handige tips & tricks

Je winkelwagen is leeg
Welke kaasschaaf past het beste bij jouw favoriete kaas? Waarom is er zoveel smaakverschil tussen verse plakken kaas en voorverpakte plakken? Hoe maak je eigenlijk de mooiste plakken kaas en zijn er ook kaasschaven voor linkshandigen? Deze en andere veelgestelde vragen beantwoorden we in onderstaande blog.
Met een kaasschaaf maak je op een eenvoudige manier smaakvolle plakken van je favoriete kaas. Deze plakjes kaas zijn heerlijk voor op brood (bekijk hier smaakvolle recepten), door een salade heen of om als snack op te eten. Het gebruik is simpel: leg de kaas op zijn rug, haal de kaasschaaf over de kaas heen en… voilà, een plak mooie kaas. De kaas op z’n zij leggen en de plak van de zijkant afhalen is natuurlijk een no-go. Tenzij je de kaasboer bent en een plakje wilt laten proeven 😉
Kaas die je met een kaasschaaf schaaft, is veel smaakvoller dan voorverpakte plakken kaas. Voorverpakte kaas komt bijna altijd van rechthoekige blokken kaas die geen optimale rijping hebben gehad en kwalitatief veel minder goed zijn. Met een stuk kaas met een ronde rug – van de kaasboer en vaak ook van de supermarkt – heb je hier geen last van (lees hier meer over het verschil). Daarnaast komt de kaas bij het vers schaven in contact met zuurstof, waardoor de kaas zijn ultieme smaak bereikt.
De meeste Nederlandse, Scandinavische, Belgische en Duitse kaassoorten zijn hier geschikt voor. Het gaat vooral om half harde en harde kazen. Bij half harde kaas kun je denken aan kazen zoals Goudse kaas, Emmentaler, Edammer, Havarti en harde geitenkaas. Denk bij harde kaas aan kazen zoals Cheddar, Parmezaanse kaas, Manchego, Comté en Gruyère. Zachte kazen zoals brie en camembert zijn niet geschikt om te schaven; deze snijd je met een kaasmes of draadschaaf.
Veel Nederlandse kazen zijn te verdelen in drie categorieën: jonge, belegen en oude kaas.
De kaasschaaf is een echte alleskunner. Je kunt er namelijk nog véél meer mee schaven dan alleen kaas. Dus wil je weten waar je deze superheld nog meer voor kunt gebruiken? Lees dan ons andere blog over de multifunctionaliteit van de kaasschaaf via onderstaande button.
De meeste kaasschaven kunnen na gebruik in de vaatwasser. Heeft de schaaf een houten of keramieken handvat of gebruik je een kaasschaaf met snijdraad? Dan is deze alleen geschikt voor handwas. Ook voor vaatwasserbestendige kaasschaven geldt dat handwas de beste manier van reinigen is. Door de hoge temperatuur, waterdruk en agressieve stoffen in veel vaatwastabletten kunnen kaasschaven sneller bot worden of roestplekjes krijgen. BOSKA’s kaasschaven zijn ontworpen om je leven lang mee te gaan, dus zal dit niet snel gebeuren. Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee.
Die zijn er zeker. Alle kaasschaven van BOSKA zijn zowel voor links- als rechtshandige mensen geschikt. Scheelt dat even in een gemengd huishouden!
Zeker! Het gaat hier namelijk niet om een non-stick coating. BSF™ - ook wel BOSKA Surface Finish™ genoemd - is een oppervlaktebehandeling en geen toevoeging van materiaal. Je kunt het vergelijken met het opschuren van een plank. De plank wordt ruw in plaats van glad. Het schuren is ook een ‘surface finish’. Kaasschaven met BSF ™ hebben een oppervlaktebehandeling op het staal gekregen, zodat het een textuur krijgt waarop kaas minder vacuümtrekt dan wanneer die behandeling niet is gedaan.
Share
Meld je aan als BOSKA Friend with Benefits en ontvang € 5 welkomstkorting
Jouw voordelen:
✔ Altijd gratis verzending
✔ Exclusieve aanbiedingen
✔ Inspiratie & recepten